Blog

Sales Tax (Satış Vergisi) Nedir?

Sales tax (satış vergisi) ABD’de hemen her eyalette uygulanan bulunan ve bütün ticari işletmeleri ilgilendiren bir vergi türüdür. Vergi oranı federal olarak sabit olmayıp eyalete ödendiği için eyalet bazında farklılıklar gösterir. Tamamen aynı olmamakla birlikte Avrupa’da uygulanan VAT (Value Added Tax) -Türkiye’de uygulanan KDV ile aynı vergidir- benzeri temel amacı ekonomik hareketlilik üzerinden bütçe için bir değer yaratmak olan vergi türüdür.

Sales tax esas olarak müşteri tarafından  ödenen bir vergidir. Bir ürün satışa sunulurken sales tax de fiyata dahil edilerek müşteriye satılır ve satış aşamasında vergi tutarı müşteriden tahsil edilir. Verginin ilgili kuruma ödemesi de satışı yapan şirket tarafından toplu olarak gerçekleştirilir. Gelir elde eden kişinin kazancından bağımsız sabit oranlara tabi olan ve müşteriden tahsil edilen bir vergi olan sales tax standart gelir vergisi uygulamalarından farklı düzenlemelere sahiptir.

Her ne kadar sales tax eyalet düzeyinde uygulanan bir vergi olsa da bazı eyaletlerin her yerinde eşit oranda sales tax ödemeniz gerekmeyebilir. Alaska gibi bazı eyaletlerde eyalet yönetimi sales tax oranını sıfır olarak belirlemiş ancak bağlı belediyelere isterlerse sales tax alma yetkisini de tanımıştır. Delaware eyaleti örneğinde de toplam bir brüt vergi rakamı belirlenir ve ayrıca sales tax hesaplanmaz. Oregon eyaletinde ise güncel olarak satış vergisi uygulanmaz.

Yukarıda bazı öne çıkan istisna uygulamalardan bahsettik ancak ABD eyaletleri arasında elbette daha başka istisnalar ve farklı uygulama örnekleri mevcut ve kesinlikle güncel düzenlemeleri takip etmek ve sales tax konusunu o şekilde değerlendirmek gerekiyor. Pek çok farklı vergi türü ve yasal yükümlülükle birlikte değerlendirme yaparken sadece sales tax dikkate alınarak eyalet seçimi yapmak daha büyük masraflara sebep olabiliyor. Her bir kriteri doğru bir şekilde değerlendirerek en isabetli seçimi yapabilmek için işini iyi yapan tecrübeli bir ekiple çalışmak ABD’de yatırım yapmak isteyenler için en iyi seçenek oluyor.

İlginizi Çekebilir:

Bültenimize Abone Olun:

× Sizin için burdayız!